Laaste Spaanse haven

 

Gisteren van Combarra naar Baiona gezeild,

Wat was het een heerlijke tocht!

De zon scheen, temp was heerlijk en daarbij een prima bakstagwindje. (En vandaag natuurlijk weer minder weer, bewolkt en frisser, regen verwacht vanaf 17 uur, tot nu toe ons lot: aankomen met mooi weer en daarna is het weer over!)

We gingen als een speer, max 16 kn wind en dan toch een snelheid van 8,5 kn, met de code-0. Langs allerlei eilanden en rotspartijen waar de golven tegenop stoven. Best spectaculair varen. In Baiona op de fiets de stad verkent en ook nog even de replica van de Pinta bezocht, was vroeger toch nog meer afzien tijdens een Atlantische overtocht.

Dan komen we terug op de boot en zien we de Chimo binnenvaren! Dat is gezellig en alweer enkele weken geleden dat we elkaar zagen (is synoniem voor geborreld). Ze komen naast ons liggen, tja en dan…..

We liggen hier met de “kont” naar de kant, daar leg je 2 lijnen vast en dan snel aan iedere kant een lijntje van de steiger oppikken, die flink vies zijn en stinken want deze liggen altijd onderwater, dan naar de boeg lopen steeds die vieze lijnen naar boven halen. Bij de boeg flink doortrekken want deze trekken een dikke lijn boven water die je  strak op de boeg  vastmaakt. Onderwater ligt een betonblok waar deze  dikke lijnen aan vast zitten. Daarna ben je zelf vies en de boot ook!

Deze foto kreeg ik nog van de Skadi, ondertitel “de vertrekkersmeisjes”, genomen in Guernsey op de Skadi, vlnr Annelies, Maaike, Brigitte
FullSizeRender (8)
Doorkijkje in Combarra, heel toeristisch, supergezellig en beredruk!
FullSizeRender (6)
Hórreos, stenen huisjes op palen waar graan en aardappels werden opgeslagen, je ziet ze overal in Combarra
FullSizeRender (4)
FullSizeRender (5) Onderweg naar Baiona!

We hebben de Helena, de Anastasia, de Jonas en de Enjoyster achter gelaten in de Ria’s. Zij hebben ruim de tijd om de Ria’s te ontdekken, wij hebben een deadline, Jorien komt in zuid Portugal aan boord eind deze maand, we verheugen ons er al op!!

Wat zijn er veel nederlandse schepen onderweg, en ook veel belgen. Tot 2 x toe lagen we in een rijtje voor anker met 4 nederlandse boten en 1 of 2 belgse boten. Toch wel bijzonder. Of gaan de nederlanders niet de “vaak dure haven” in?!

Zoals het weer er nu uitziet gaan we morgen in 1 x door naar Porto, of eigenlijk een plaatsje net voor Porto; Leixoes. Daar kun je iig een plekje in de haven krijgen, in Porto hebben ze een ontmoedigingsbeleid om met je boot te overnachten. We hopen ook dat daar onze problemen met de generator op te lossen. Er zijn al onderdelen onderweg naar de haven zodat er daar iemand nog een heel essentieel onderdeel van de generator kan inbouwen….Hopelijk gaat dat lukken. We hebben nu de situatie dat de startaccu van de generator leegloopt, blijkt er bij het zeer complete installatiepakket geen lader te zitten voor de accu. Tja we kopen toch ook geen auto zonder wielen? Dat was dus 5 x de generator gebruiken tot de accu leeg was…. wordt vervolgd.

De apparatuur doet het inmiddels prima, en de watermaker maakt het lekkerste water dat we ooit geproefd hebben. Maar het internet probleem zal wel niet beter worden in de volgende landen die we aandoen.

Wel zien we steeds meer Catamarans, we zijn niet echt meer een bijzonderheid, tot A Coruna zijn we ontzettend veel op de foto gezet, hier kijken ze er niet meer van op als we voorbij komen.

Adiós!

3 gedachten over “Laaste Spaanse haven

 1. Brigitte en Rob,

  Leuk al die berichtjes, zeker als jullie zoals zo vaak zitten te borrelen en ik uit te drogen achter mijn computer??!!
  Verder gaat alles goed hier, wel rustig. na mijn vakantie eind mei ga ik met mijn zoon Geert (die vanaf september 4 maanden gaat studeren in – of all places – Vilnius in Litouwen) nog een stedentripje maken naar Warschau. En uiteraard tzt ook een stendentripje naar Litouwen. Trouwens begin september is ook IDF congres in Vilnius, maar het programma boeit me niet dus ik ga niet eens proberen of ik er heen zou kunnen…
  Ik zei al dat het hier rustig is. Brenda en Karin beide vakantie, Jurgen net terug en Jurjen ook nog op vakantie.
  Trouwens ik weet niet of ik je op de hoogte bent (en of je het überhaupt nog wil weten), maar ons personeelsbestand is weer iets verder uitgedund. Martin en Jurjen werken 2/3 dagen in de week voor/met Mark Voorbergen. Uiteraard nog wel een opdrachtje vanuit ZNL meegekregen (WDS rapport 2015).
  Zelf heb ik het druk met onderzoeksvoorstellen, pps aanvragen en Kringloopwijzer (ik ben momenteel projectleider Implementatie). Onder beheer van ZNL wordt database gebouwd (a la Medirund) en alle melkveehouders mogen/moeten KLW gaan invullen. Daarnaast -zul je met de boot geen last van hebben – zijn er steeds meer boze boeren in Europa, omdat zij de melkprijzen te laag vinden. Ik zal maar niet zeggen wat ik daar van vindt.
  In NL ook veel commotie onder melkveehouders, maar dat is meer ingegeven door het fosfaatplafond dan de lage melkprijzen. Nadat de superheffing is afgeschaft hebben de melkveehouders binnen een paar maanden een nieuw quotum, namelijk fosfaatrechten! Tsja ze waren dan ook wel erg snel met investeringen en meer koeien en meer melk. Komt vast wel weer een knelgevallenregeling, kunnen de ex PZ ers bij RVO wellicht hun oude expertise weer gebruiken!
  Voor het overige Ajax heeft verloren en Feyenoord wordt naar ik vrees ook niks dit jaar.

  1. Hallo Willem,

   Bedankt voor jouw bericht.
   Karen en Brenda tegelijkertijd op vakantie,kan dat bij ZuivelNL zomaar!!
   Jammer dat je niet op de afscheidsborrel bent geweest. Op zich hoor ik bijzonder weinig over de ontwikkelingen bij ZuivelNL en de zuivelsector.
   We zijn nog veel te druk met het oplossen van diverse probleempjes op de boot. Zo gauw als je daar internet voor nodig hebt wordt het al heel lastig.
   Meestal is de verbinding onbetrouwbaar en erg traag. We liggen nu in de buurt van Porto op een onderdeel te wachten voor onze generator.
   Het leven van vertrekker bevalt ons prima. Een hele andere wereld, je bent met totaal andere dingen bezig en ontmoet ook mensen die hetzelfde doel hebben en een heel andere achtergrond hebben.
   Eindelijk hebben we nu een keer lekker weer. De tocht naar Porto was wat lastig, 60 NM in potdichte mist, dus goed uitkijken op visstokken. Als je die in de schroef krijgt heb je een probleem.
   Wat ik zo uit je bericht lees heb je jouw draai binnen ZuivelNL wel weer gevonden..
   Dat de melkprijs zo hard is gedaald heb ik gelezen en ben er niet echt van geschrokken. De potentie van melkveehouders om meer melk te produceren was dan ook enorm.
   Leuk dat je nog even met je zoon op pad gaat; dat blijven altijd mooie herinneringen. Eind deze maand komt onze dochter in Lagos aan boord en gaat dan meevaren naar Marokko; we kijken er naar uit.

   Leuk als je af en toe wat van je laat horen, als ik weer in Nederland ben moeten we met de club oud PZ wat afspreken.
   Volgens ons plan zal dat zomer 2016 gan worden.

   Groetjes ook aan jouw collegas,

   Rob

 2. Hallo Brigitte en Rob,

  Een tweede poging onzerzijds iets van ons te laten horen, want eerder ging er iets mis.
  Jullie eerdere berichten hebben we uiteraard wel gelezen en vastgesteld dat alle begin moeilijk is. Heb je alles zo minutiéus voorbereid, ontbreken er toch nog essentiële onderdelen! Maar tegen de tijd dat jullie andere werelddelen aan gaan doen, nemen we aan dat alle problemen min of meer achter de rug zullen zijn.
  Behalve uiteraard de Zwarte Zwanen, de onverwachte gebeurtenissen, de zaken waarop je je nu eenmaal niet voor kunt bereiden. Die “verrassingen” blijven!

  In tegenstelling tot jullie wereldse plannen, blijven wij dit seizoen in Nederland. Min of meer gedwongen, maar we hebben het ons zelf aangedaan. We hebben de woonark verkocht en laten nu een nieuwe ark bouwen. Wij hoeven jullie niets te vertellen, want dat levert veel “gedoe” op. Inmiddels zo’n zes vergunningen vergaard van de Nederlandse ambtenarij, een traject dat ons alles bij elkaar een klien jaar heeft gekost. We leggen momenteel de hand aan de laatste bouwplannen voor de ark, waarna ons een wachttijd – met uiteraard weer veel tussentijdse aanpassingen – te wachten zal staan.
  Er staat zo’n 18 weken voor de bouw, zodat ergens januari de ark wel zal worden afgemeerd in Friesland. Zodra jullie in Nederland zijn, kom dan maar eens op de borrel zouden we zeggen. Woerden, 17 aug. ’15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *