ALGARVE!!

IMG_7406

Daar zijn we dan, eindelijk in de zomer aangekomen. En dolfijnen zwemmen met ons mee!

Tot nu toe hebben we niet de zomer ervaren zoals zovelen in Nederland, maar nu begint het erop te lijken.

Inmiddels hebben we al 6 landen aangedaan, en we kunnen wel zeggen dat de vriendelijkheid behoorlijk toeneemt.

Hier in Portugal verstaat  en spreekt iedereen engels. Daarnaast is iedereen zeer vriendelijk en erg behulpzaam, wel iets anders dan in Frankrijk. In Spanje ging het er al iets vriendelijker aan toe maar de Portugezen staan met stip bovenaan!

Verder valt ons wel op dat de “bejaarde garde”  vanaf Nederland niet achter de geraniums zitten maar mooi opgedoft er zelf op uit gaan of door de familie in de arm meegenomen wordt! Dat is toch wel mooi om te zien, zelfs tieners lopen met overgrootmoe of pa te flaneren.

Noord Portugal is mooi met Porto en de Douro, buiten Porto nog behoorlijk authentiek, dan bedoelen we mn de prijzen… Lissabon is al minder authentiek, duurder dus, maar zeker mooi om eens te bezoeken met een stedentrip, en natuurlijk een porthuis te bezoeken.

image
Eten met de Anastasia in Leixoes voor €30 voor 4 personen!
image
Porto

.imageimage

Na Lissabon zijn we verder gezeild via Sines naar Arrifana om daar voor anker te liggen. We kwamen daar aan samen met de Anastasia, de baai zag er prachtig uit. Er lag alleen een duits jacht voor anker, lekker rustig dus. De duitser vertrok in de middag!! Arrifana staat in de pilot als een mooie ankerbaai, open naar de oceaan, waar surfers ook graag komen…. Tja dat had ons toch aan t denken moeten zetten?? Wij zijn met de Bounty (onze dinghy=bijboot) naar de kant gevaren om daar in het surfersrestaurant een hamburger te eten. Ja toen kwamen we de branding nog door. Na het eten moesten we in het pikkedonker terug, dat is hier al om 9 uur, maar gelukkig hadden we onze voorhoofdlampjes bij ons. Die branding was inmiddels niet zo rustig meer, voordat we de boot zover in de zee hadden dat we erin konden springen waren we door de golven drijfnat tot onze oksels. Gelukkig konden we zien hoe nat we waren door onze lampjes… Op de TWIXX aangekomen eerst even gedouched en daarna lekker slapen dachten we. Inmiddels ging het opbouwen van de golven door, die nacht werden we van hot naar her geslingerd met af en toe een flinke ruk aan het anker zodat we bijna niet meer in bed konden blijven liggen.  Zoals elk nadeel zijn voordeel heb: het anker is rotsvast blijven liggen, ons vertrouwen in onze Rocna 33kg is die nacht behoorlijk gegroeid! We hebben wel steeds gekeken op ons scherm met ankerwacht of we niet gekrabd  waren (is als het anker loslaat van de bodem). Bij het ochtendgloren  was het schudden en rukken nog forser geworden, naar buiten kijkend zagen we de eerste surfers al op hun board voorbij stuiven, die hadden de tijd van hun leven. We wisten niet hoe snel we ankerop moesten gaan voordat we zelf in de branding terecht kwamen, het werd immers alweer laagwater. We zijn een ervaring rijker zullen we maar zeggen. De Anastasia is ook gelijk ankerop gegaan, wegwezen hier!

image
Arrifana een surfers paradijs! Anastasia en TWIXX voor anker.

imageimage

Na deze, letterlijk, schokkende ervaring hebben we een dag heerlijk gezeild tot aan Lagos in de Algarve. Lagos is een soort Engelse enclave, niet echt ons ding, maar o wat hebben we heerlijk geslapen in de haven!

Tijdens onze reis zijn we een behoorlijk aantal vertrekkers (=zeilers met plannen om 1 of meerdere jaren een verre reis te maken) tegen gekomen, enkele weken opgezeild met de Skadi en de Chimo, nu met de belgische Anastasia. Al pratende en borrelende heeft iedereen zijn eigen boeiende verhaal en problemen met de boot. Dat blijkt echt een gemeenschappelijk ding te zijn. De een heeft een kapotte koelkast die vervangen moet worden, bij een ander lopen de accu’s  leeg, stuurautomaat kapot bij een Nederlander, of een ankerlier die spontaan begint lopen…. Wij hadden een generator probleem, inmiddels goed opgelost! Bleek een onderdeel te missen die de startaccu moest opladen, onderdeel is vanuit Nederland bezorgd in Leixoes bij Porto, Rob heeft het zelf geïnstalleerd en het werkt!

 

Een ander “kenmerk” van het vertrekker zijn is dat je vooral selfsupporting  moet zijn, of in iedergeval moet worden. Het is niet zoals thuis, even bellen of zoeken op internet en het probleem wordt opgelost. Internet is al helemaal een probleem, en we hebben natuurlijk wel veel techniek aan boord. Zoals bv onze eigen elektrische energiecentrale, de zonnepanelen en generator, eigen waterschapbedrijf, een watermaker die van zeewater heerlijk water maakt, en we leveren het ook zelf via pompen en sckakelpanelen! En verder zijn we natuurlijk een zeiljacht met alle complexiteit van zeilen met bediening die ons voortstuwen. Eigenlijk zijn we behoorlijk “groen bezig”.

We genieten vooral van de ruimte en het comfort  dat we hebben op ons schip en niet vergeten de vrijheid om te gaan wanneer we willen. En van het eten aan boord.

image
Eten op de TWIXX, pasta salsa verde met pimentos do patron

imageimage

 

Vrijdag komt Jorien aan boord, daar kijken we echt naar uit, zo fijn om elkaar weer te zien. We zeilen dan naar Marokko, Europa verlaten, dat wordt  de eerste keer uitklaren!

Spannend een nieuw continent!

Sea you….

8 gedachten over “

 1. Hoi,
  nou, daar hebben jullie de laatste dagen weer een flink stuk gezeild en weer heel veel nieuwe ervaring opgedaan. Eigenlijk is het wel bekend, dat, wanneer er surfers zijn, je daar niet met de boot gaat liggen. Daarvoor weet je nu zeker, dat de anker het houdt.
  Zeg, zijn jullie je bewust, dat je, zo geschat op de grote kaart, eigenlijk al ca. een 1/3 gedeelte van de grote overtocht over de Atlantik naar St. Lucia al op heb zitten. Dat is toch dan niet zover meer……..
  En dan nu de oversteek naar Afrika. Of gaan jullie eerst nog verder naar Gibraltar en vandaar een kleinere oversteek?
  Met Jorien wens ik jullie een paar leuke en goede zeildagen. Ze moet natuurlijk wel goed leren hoe en wat. Vooral wanneer ik met haar wacht moet lopen, moet zij oppassen en ik kann slapen.
  Fijne zeildagen gewenst en hou altijd een handbreed water onder de kiel.
  Groetjes
  Paul

  1. Hoi Paul,
   Nadat wij in juli Rob en Brigitte een paar maal hebben ontmoet, en ook op de Twixx zijn geweest, kijk ik dagelijks even waar zij zich nu bevinden. Echter, na 1.9.2015 om 16.44.40, met vrij plotseling snelheid slechts 0,8kn, begin ik mij af te vragen of er iets aan de hand is. Want na iets meer dan een etmaal, hadden zij er al ongeveer één derde van de oversteek opzitten. Daarna, nu dus al bijna een hele week is het nog steeds “out of range”. Ook met weinig snelheid haddden zij toch wel al een haven kunnen bereiken. Of is hun AIS misschien uitgevallen? Weet u mogelijk al meer? Dan zou ikdat ook graag even vernemen, indoen mogelijk. Bij voorbaat dank.
   Groet, Roel Eissen.

   1. Hallo Willemien en Roel, zoals zoveel dingen wel werken in Europa, neemt dat zienderogen af als je verder zeild.
    AIS gaat via landantennes, dus het bereik valt op een zeker moment weg op zee. Verder moeten er natuurlijk wel antennes geplaatst zijn, Marocco heeft daar bijna niet in geïnvesteerd.
    We hebben natuurlijk aan boord wel de AIS gegevens van andere schepen op het scherm.
    Voor de tuisblijvers blijft het spannend! Op de Canaries zullen we vast wel weer te volgen zijn, duurt alleen nog wel enkele weken.
    Groeten Rob en Brigitte

 2. Wat ’n geweldige ervaring doen jullie op. Wij zijn zelf ook ’n keer op vakantie geweest in Portugal het klopt dat de mensen erg vriendelijk zijn. Veel plezier met jullie tocht.
  Groetjes Greet en Gerard.

 3. Ha oom en tante

  Spannende verhalen allemaal. Wel fijn dat het probleem met de generator nu is opgelost.
  Jullie hebben ons nieuws inmiddels ook al gehoord heb ik begrepen?! Jullie kunnen in het nieuwe jaar dus een foto verwachten van onze “nieuwe aanwinst”. 😉

  Groetjes en liefs vanuit Bergen op Zoom

  1. Ja natuurlijk gaat de tamtam ver! Van harte allebei, hopelijk voelt Saskia zich goed?? Voor jou zal het bijna een verjaardagskado zijn? Jullie kunnen nu mooi samen klussen..
   Xxx

 4. Hallo,

  Dit weekend thuisgekomen van een weekje Ede bij een vriendin gelogeerd, een heerlijke week gehad, vandaar mijn late reactie op jullie geweldige reis.Mijn kinderen zijn ook gek van Portugal en gaan ook meestal naar de Algarve.
  Ik wens jullie nog heel veel plezier met jullie verdere tocht naar Marokko!

  Lieve groet, JOKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *