MAROCCO

De rondreis hebben we gemaakt! Wat een divers land.

Zal even bij het begin beginnen….

We kunnen natuurlijk helemaal zelf een rondreis regelen, maar ergens bij aansluiten en achteroverleunen is ook wel eens lekker, al onze activiteiten kosten immers al tig keer de inspanning dan gewoon thuis. Denk daarbij aan boodschappen doen, eerst winkels vinden, wijs worden uit andere producten, geen auto voor de deur, en zo zijn er tal van andere zaken..

Dus bij FOX gekeken, een leuke rondreis gevonden langs de Koningssteden, de woestijn in, het atlas gebergte over, klinkt interessant!

Op maandag geboekt, met vertrek op donderdag. FOX biedt reizen ook aan zonder vlucht, dat komt goed uit, maar de reis is wel op aanvraag, we horen zsm of we erbij passen.

Dinsdag komt er een nederlandse boot Rabat binnenvaren, we laten ze eerst maar even bijkomen voordat we hun lastigvallen ze moeten ook een lange overtocht achter de kiezen hebben.

Even later komt er al iemand van de boot ons opzoeken, het is Anneke, en de Boot is de Beau. Samen met Cees heeft ze enkele jaren in de middellandse zee gevaren en gaan nu ook naar de Carieb.

Samen met Anneke en Cees op onze boot een kennismakings borrel gedronken en over elkaars plannen gesproken. Ook zij willen graag meer van Marocco zien dan de haven en ons plan lijkt hun ook wel wat! Zo snel kan het gaan, ook bij FOX de reis op aanvraag geregeld.

IMG_5805

Ook nog kennis maken met de Anastasia!
Ook nog kennis maken met de Anastasia!

Laat woensdagmiddag kwam het verlossende antwoord: we gaan samen op vakantie! Zo snel kan het gaan….

Samen met de trein naar Casa, en inchecken in het hotel, de “vliegers”komen pas laat aan. We besluuiten een kijkje te nemen bij de Hassan II moskee en nemen een petit taxi ernaartoe. De lucht is strakblauw en Anneke maakt mooie foto’s.

imageimage

Vrouwen hamam in de Hassan II- moskee. Cassablanca. Marokko
Vrouwen hamam in de Hassan II- moskee. Cassablanca. Marokko
Vrouwen hamam in de Hassan II- moskee. Cassablanca. Marokko
Vrouwen hamam in de Hassan II- moskee. Cassablanca. Marokko

 

DSC_0332
Grote hotel kamer in Casa!

 

Rob, Brigitte, Anneke en Cees bij één van de fonteinen bij de Hassan II-moskee . Cassablanka. Marokko
Rob, Brigitte, Anneke en Cees bij één van de fonteinen bij de Hassan II-moskee . Cassablanka. MaroccoDSC_0742

De volgende dag gaan we met de hele club, onder aanvoering van Marian onze reisleidster, naar Rabat!

Tja dat kennen we al, maar al gauw rijden we verder richting Meknes en Fes.

Onderweg van Rabat naar ......
Onderweg van Rabat naar ……

Fes vinden we veruit de mooiste ervaring, het is een stad van oude ambachten, leerlooierijen, keramiek bewerken en inleggen, cactuszijde spinnen en daar de meest fantastische sjaals kleden en doeken van maken.

Ook krijgen we een toer door de oude medina, dat was goed opletten want die bestaat uit 9600 straatjes! geweldig om mee te maken. Van de versmarkt tot verzilverde huisraad is daar te koop. Het is tevens de plaats waar de lokale bevolking alle inkopen doen. Niks geen AH… Regelmatig moet je aan de kant springen want dan komt van Gent en Loos voorbij, al roepende belekbelek.

De leerlooierijen van Fès in de historische medina. Marokko
De leerlooierijen van Fès in de historische medina. Marokko

DSC_0917

IMG_5698
Van Gent en Loos

IMG_5695 IMG_5690

Zo gaan we langzamerhand richting de woestijn, we beginnen de groep al aardig te kennen, ook de bemanning van de Beau! En het klikt, dat is dus supergezellig, de andere reizigers zien dat we naar elkaar toetrekken en zijn zeer verbaasd dat we elkaar slechts een dag of 4 kennen.

We stoppen bij een berber gezin, ze wonen in primitieve tenten en kiezen voor dit vrije leven, ze mogen aanspraak maken op echte woonruimte maar dan krijgen ze een legaal bestaan.

IMG_5728
Arme berber familie…Let even op het zonnepaneeltje en de schotel!
IMG_5715
De keuken

IMG_5718

Ja daar is de woestijn, eerst met de bus tot aan de rotswoestijn, daar stappen we over op 4-wheel drives en stuiven daar over niet bestaande paden. De chauffeurs troeven elkaar af om zoveel mogelijk snelheid te maken en de rotsen te ontwijken. Dan zien we de zandduinen en de kamelen!

Van Er- Rachidia per landrover naar Erfoud. Marokko
Van Er- Rachidia in de 4-wheel drive  naar Merzouga. 

Blijft toch spannend of ik er deze keer niet afgegooid wordt of op hol slaan met mij.. Maar deze kamelen zijn erg rustig en de mannen die ons begeleiden zijn super relaxed en vriendelijk naar de dieren.

IMG_5749DSC_0031 - kopie

Per kameel gaan we naar het tentenkamp. Erfoud. Marokko
Per kameel gaan we naar het tentenkamp in Merzouga
De dromedaris gangers. Erfoud. Marokko
De dromedaris gangers.
Het tentenkamp. Erfoud. Marokko
Het tentenkamp, wachten op het diner.

We lopen zandduin op en af tot we ons in de middle of nowhere voelen, het is inmiddels donker als we bij ons tentenkamp aankomen. We worden met thee ontvangen en krijgen een tent aangewezen waar zelfs bedden staan! De hele groep gaat onder de palmboom zitten op lage banken. Daar komen een klein uur later grote schalen met eten op tafel. Het smaakt ons heerlijk. De volgende ochtend worden we gewekt om de zonsopgang te bewonderen. Dan zadelen we weer op en in een nog koele woestijn gaan we richting de 4-wheel drives. We stoppen bij het hotel waar een deel van de groep heeft geslapen, prachtig! Jammer dat we hier niet een nacht blijven…

Onderweg stoppen we nog bij een vrouwencoöperatie, zij maken van de arganbessen arganolie, de geiten vinden dit zo lekker dat ze er de bomen voor inklimmen. Van de overheid mag dat niet meer wegens inkomens verlies, maar als een toeristische attractie levert het natuurlijk ook weer iets op… Zo zijn er dus 2 uitbaters die de geiten in de boom prostitueren, en zoals Marian zegt: “Ze zijn nog net niet vastgeniet op de takken.

 

Argania Spinoza geitenboom. Onderweg van Marrakech naar Essaouira. Marokko
De geiten groeien hier aan de boom! Argania Spinoza geitenboom. Onderweg van Marrakech naar Essaouira. 

En verder gaan we, de hoge atlas over, oftewel de route van de kasbah’s, langs de Todra kloof richting Marrakech, Marian leest ons onderweg weer mooie verhalen voor die ons inzicht geven in de cultuur van Marocco.

Todrakloof. Marokko
Todrakloof. Marocco

Nu bleek dat er een flink deel van de groep erg uitkijkt naar de volgende toiletstop, ook wij dus. In Marrakech hebben Rob en ik de hotelkamer van binnen gezien….

Langzaam gaat het beter met onze buiken, inmiddels zijn we aangekomen in Essaouira, een toeristisch strandplaatsje. Leuk om rond te wandelen en de vele shops bekijken en een massage te nemen. We zijn hier 2 nachten en genieten van het langzame tempo.

DSC_0708 (2)
En in Essaouira een Djellaba gescoord!
IMG_5781
Het lieflijke deel van de haven, de rest was een piepkleine stinkhaven, dus onze plannen bijgesteld, van Rabat direct door naar de Canaries.

De volgende ochtend staat de bus weer klaar voor het laatste stuk terug naar Marrakech, kunnen we eindelijk het Djem el Fna plein bezoeken, veel over gehoord en een beetje gewaarschuwd door Marian dat de sfeer daar wel anders is dan elders in Marocco…

We zijn er samen met Anneke en Cees in een taxi naartoe gegaan, even rondlopen leverde al direct agressieve aandacht op van slangen bezweerders, een dakterras kelner en een popcorn jongetje. Daar waren we snel klaar mee! Met een koetsje zijn we binnen het uur terug in het hotel , echt niet leuk dat plein. We hebben ergens in de buurt een lekker glas gedronken.

IMG_0734
In de koets terug naar het hotel, 100 Dirham= ca €9,50

Verder in Marocco zijn de mensen zeer vriendelijk en behulpzaam, jammer dit viel even tegen.

‘s-Avonds hebben we afscheid genomen van de groep, Ada, Jos, Chrissie, Mieke, Anita, Stefan, Cassandra, Serge, Odille, Marcel, Fred, Joke, Jopie, Bertie, Wim, As, Alice, Marijke en natuurlijk onze geweldige reisleidster Marian!

En dan terug met de trein naar Rabat, samen met Anneke en Cees, beide boten lagen er een beetje stoffig maar verder prima bij. De volgende dag met de tram naar de Marjane supermarkt om inkopen te doen voor de 4 dagen durende overtocht naar Lanzarote.

Uitklaren uit Rabat verliep best soepel, ze hebben met name de hele boot van boven tot onder bewonderd, tot de nespresso cupjes aan toe. De snifferdogs stonden wel standby op de kade.

Vertrek uit de haven van Salé bij Rabat. Marokko
Vertrek uit de haven van Salé bij Rabat. Marocco. Let op het pilot bootje die ons langs de zandbanken naar buiten loodst.
IMG_5830
Samen met de Beau, net buiten Rabat

De overtocht was prima te doen, wind 5 á 6 Beaufort van achteren, alleen liet onze gezondheid ons een beetje in de steek. Zo erg zelfs dat ik, Brigitte, aan de antibiotica ging wegens verdacht op longontsteking, samen met koortsverlagers voor mij, en  Rob aan de Imodium, bleef het onder controle. Vanochtend zijn we toch maar naar het ziekenhuis geweest omdat het voor ons allebei aanhoudt. Rob heeft nu ook een antibiotica kuur voor zijn buik, die van mij is verlengt met 5 dagen en ik kreeg ter plekke Aerosol therapie! Dat gaf weer lucht. We kunnen er weer even tegen aan, hopelijk valt Rob niet nog meer af anders moet hij een nieuwe garderobe..

.IMG_5865

Je maakt wat mee….

Adios, kuch kuchh

9 gedachten over “MAROCCO

 1. Nooit gedacht dat Marocco zo mooi kan zijn. Goed om te weten voor een vakantiereis.
  Jammer dat jullie reis zo eindigt. Maar zoals vaak gloort ook de zon in de toekomst.
  Veel beterschap.

 2. Hopelijk doen de medicijnen snel hun werk. Het was een super reis. Fijn dat we zo konden ‘aanschuiven. Op naar nieuwe avonturen op de kanaries’. Nog even met elkaar voor dat jullie je aansluiten bij de ARC-gangers

 3. ook van ons heel veel beterschap gewenst!!!
  Zeker nu eerst maar een paar dagen rust en dan de Canarische Eilanden afzeilen.
  Tijd is er genoeg voor.
  De Marokkoreis was in ieder geval toch zeer interessant en heeft vele indrukken bij jullie achter gelaten.
  Nog ca. 6 weken, en dann komen we ook naar Gran Canaria. Ik tel de dagen al.
  Groetjes en nog leuke zeildagen in goede gezondheid.
  Paul

 4. Prachtig om zo toch een beetje mee te reizen met Julie fantastische tochten. Wat een belevenis zo mooi. Jammer dat jullie ziek werden hopelijk isvt nu weer beter. Lief van je zus en nichtje

 5. Hallo Rob en Brigitte,
  Wat hebben jullie al veel meegemaakt en gezien. Leuk dat Jorien ook een weekje is meegevaren, jullie zullen de kinderen wel missen. Marokko staat ook op ons verlanglijstje om naar toe te gaan. De mooie foto’s spreken voor zich.
  Ik hoop dat jullie inmiddels weer gezond zijn en weer verder kunnen varen.
  Regelmatig bezoek ik jullie site om te lezen hoe het gaat en waar jullie zijn, het is en blijft toch een heel avontuur!
  Als het goed gaat gaan jullie medio november de grote oversteek maken, ben heel benieuwd hoe dat zal gaan en wat jullie zoal zullen beleven.

  De hartelijke groeten en een behouden vaart toegewenst.

  Liefs Henk en Jenny

 6. Leuk, leuk om mee te genieten in Marokko. We hopen dat jullie gezondheid weer op orde is en wensen jullie een behouden vaart.
  Voor de Blue Anne is het seizoen bijna voorbij. Eind deze maand gaat ze het water uit en maken we weer plannen voor een volgend seizoen. Groeten Roel&Willemien.

 7. Hi Rob en Brigitte,

  Het is bijna zover . Jullie staan vlak voor de grote oversteek. Wij wensen jullie alvast een hele goed overtocht toe en zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Wij gaan aanstaande zaterdag naar de vertrekkersdag. Vorig jaar leek het allemaal zo ver weg en nu is het nog maar een half jaartje dat we moeten wachten. Leuk om jullie te volgen en jullie verhalen te lezen.

  Groetjes, John en Ada/RHAPSODY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *