Eerste bericht van de TWIXX tijdens de ARC

Nu de TWIXX met haar bemanning bezig is aan de oversteek naar de overkant, zal ik (Diedrik) jullie af en toe op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de TWIXX. Op de blog van de ARC (link), plaats de TWIXX af en toe een berichtje welke ik ook hier zal plaatsen.

De TWIXX heeft gekozen voor de wat meer zuidelijke route (de traditionele route), deze route is iets langer maar dit wordt in principe gecompenseerd door meer comfortabel weer: ze houden nu eenmaal van een zonnetje 🙂

Twixx Route 26 November 12:00 UTC

 

Inmiddels hebben ze er al drie berichten geplaatst, zie hieronder (het gaat ze gelukkig allemaal erg goed):

Dag 3:

Het is nu donderdag en de wind is afgezwakt tot een dikke zes en soms 5. De golven zijn iets minder hoog maar met gemene hoge rollers ertussen als verrassing.

Net de mail van de ARC gelezen, updates van andere schepen.

Schepen met roer problemen en lekkage, met kapotte giek, motorproblemen, ontmast schip(bemanning oké en schip nog waterdicht), SSB problemen, enz. Dat is wel even schrikken.

Voor de komende dagen ziet het er veel beter uit, de wind neemt nog verder af en wordt straks zelfs te weinig lijkt het.

Kunnen we de boot ook een beetje op orde brengen en schoonmaken binnen.

De opstapcrew heeft gretig gebruik gemaakt van de Belgische reisziekte pillen, ze doen het er goed op, niet spugen, wel eten en en beetje slaperig maar dat zijn wij ook door een tekort aan slaap!

We maken zelf onze yoghurt met de Easiyo en hebben vannacht brood gebakken, weegschaal werkt niet op een heftig bewegend schip. Maar het was toch goed gelukt. Zo lekker als ontbijt.

We zien ernaar uit om op t voorschip te zitten en ook om eens onze hengel uit te gooien, wordt nog even wachten op rustiger weer.

Sea you!

 

—————————-

Dag 2:

De nachten rollen we zelfs de fok in, en dan nog surfen we soms met 15 kn de golven af. We zijn allemaal onder de indruk van het natuurgeweld. We gaan naarstig op zoek in de gribfiles naar minder wind, tevergeefs. We zullen het uit moeten zingen en vooral behoudend blijven zeilen. De 2 de dag zien we nog 6 boten om ons heen op de AIS.

De Dawn Chorus passeert ons krap voorlangs. We zien iets over haar stuurboord boeg hangen. Op de marifoon contact opgenomen. Ze hebben teruggerapporteerd dat het hun code 0 was! Ze waren zeer blij met ons, een mooi zeil gered. Aan boord bij hun was het “rocking and rolling”.

Het inspectie rondje over de boot doet Rob aangelijnd en op z’n knieën. Normaal lopen we gewoon door de gangboorden bij slecht weer, dat is nu ondenkbaar.

We zijn regelmatig blij met onze catamaran, ze doet het uitstekend!

S’avonds eten we samen aan tafel in de kuip, is net te doen, bij een roller grijpt iedereen z’n eten en drinken vast, maar wel even fijn om samen te kunnen eten.

Eten met windje 7

De zeilpakken zijn eerst nog nodig hoewel we het nu merken dat het warmer wordt.

Vannacht bleek tijdens de dameswacht dat de wedstrijd banner van de ARC er half losgescheurd was. Brigitte via de zijtent stuurstand op de knieën de banner losgeknipt en daarmee gered. Ondertussen vloog er een vliegende vis in haar schoot, onze eerste vis, en gevangen met losse handen… Hij heeft de vrijheid gekregen. Bleek ook dat de fok zichzelf al bijna spontaan ging ontrollen, ook op tijd kunnen redden.

Met de kuiptent helemaal dicht krijgen we zelfs nog enkele golven binnen, de volle laag op Robs hoofd….

—————————-

Dag 1:
Las Palmas zondagmiddag 22 november

Caribische muziek schalt over de haven maar vooral over de TWIXX, de speakers staan dichtbij. We nemen afscheid van onze familie die ons komen uitzwaaien. Een dubbel gevoel, vrolijke muziek en de start van een mooi avontuur, maar tegelijkertijd een brok in de keel vanwege het lang moeten missen van onze lieverds.

We varen de haven uit, er roepen ons veel mensen aan. We realiseren ons dat we al veel mensen hebben leren kennen in Las Palmas. Leuke mensen die we ook gaan missen.

Buiten de marina staat er flinke wind, tijd om de reddingsvesten aan te doen, alle lijnen en fenders op te bergen en de zeilen te hijsen met 1rif in het grootzeil. Dat valt nog niet mee tussen 200 schepen.

We zeilen over de startlijn en hier begint onze ca 3 weken durende reis naar St Lucia!

De eerste dag is erg heftig, we zien regelmatig een hele dikke 8 B(eaufort) op de windmeter. Het 2de rif zit er dan ook al direct in, de fok krijgt alleen een klein puntje. Dit gaat ook in de nacht door, best heftig. De 2 dagen erna is het een dikke 7/8. Eigenlijk komt niemand aan een echte slaap toe. Overdag doet iedereen hazenslaapjes. Want veel wind komt met veel en hoge golven.

We voelen regelmatig mee met de monohulls, als wij al zo tekeer gaan moet en zij zich als in een wasmachinetrommel voelen.

De wind komt van achteren, we hebben onze tent dichtgeritst, nu is het buiten goed toeven in de kuip.

4 gedachten over “Eerste bericht van de TWIXX tijdens de ARC

 1. Hallo allemaal
  wat spannend allemaal, we volgen jullie en hopen dat het weer snel beter wordt. Heel veel groetjes van Bart en Johanneke

 2. Wat een geweldige reis maken jullie toch. Ik denk veel aan jullie en zo leuk om berichten te ontvangen.

  Behouden vaart en een lieve groet,

 3. Wow, klinkt best heftig allemaal! We volgen jullie dagelijks. Sterkte met het natuurgeweld. En wederom een behouden vaart! Liefs, Jenny en Henk.

 4. We zijn onder de indruk van jullie prestaties, maar weten dat jullie dit aankunnen.
  Geniet er van, er wacht jullie straks een fantastische ontvangst.
  Welaan Rob, ik zie me nu genoodzaakt met Willen, Paul en Gerard het jaar uit te drinken in Woerdem, maar reken erop dat we je tussentijds in de kaasstad kunnen verwelkomen.
  Goede overtocht en groet, Henk en Klaske.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *